Wat kiest u?

Kalkaanslag verwijderen: nog altijd neemt het grootste deel van de mensen het voor lief. Veel mensen die te maken hebben met hard (kalkrijk) water gaan dus regelmatig het gevecht met kalkaanslag. Veel mensen drogen hun douche uit om kalkaanslag te voorkomen, maar ook dat helpt in onvoldoende mate. En dus is het om de zoveel tijd poetsen geblazen met azijn of andere antikalkmiddelen.

Kalkaanslag verwijderen is niet gemakkelijk, het is hardnekkig. Voordat je kalkaanslag van kranen of tegels kunt verwijderen moet je die oppervlakten vaak een tijd in de week zetten. En dan nog gaat het verwijderen maar moeizaam. Kalkaanslag verwijderen uit watergebruikende huishoudelijke apparatuur gaat nog veel lastiger, doordat de kalkaanslag zich op plekken vormt waar je niet zomaar bij kunt. Als de wasmachine is verkalkt, moet er vaak een monteur aan te pas komen om het verwarmingselement te verwijderen en te reinigen, of zelfs te vervangen. Ook het preventief gebruik van waterverzachters werkt niet effectief. Toch is kalkvrije apparatuur financieel gezien wel van groot belang: apparatuur houdt zijn maximale levensduur en de energierekening stijgt niet onnodig. Bovendien zal het gebruik van zeep en waspoeder in zacht water halveren.

Alle vormen van kalkaanslag verwijderen zijn symptoombestrijding en dus inefficiënt, veel beter is het om het water te ontkalken voordat het uit de kraan komt.

Kalkaanslag verwijderen? Water ontkalken!

Water ontkalken, ook wel ontharden genoemd, is een preventieve ingreep om kalkaanslag te voorkomen. Water ontharden kan met een waterontharder, ook wel waterontkalker genoemd. Dit apparaat verwijdert kalk uit het water voordat het uit de verschillende kranen in huis komt. Het water wordt idealiter dan ook onthardt vlak na de watermeter, in de meterkast of kruipruimte. De betere waterontharder is compact, waardoor plaatsing bij de watermeter nooit een probleem is. Het grote voordeel van ontharden vanaf deze plek, is dat er uit elke kraan zacht water komt, en kalkaanslag zich dus nergens meer kan vormen. Een goede waterontharder is prijzig, maar de investering meer dan waard. Het biedt comfort, bespaart tijd en geld. Een gemiddeld huishouden van 4 personen bespaart alles bij elkaar opgeteld wel 500 euro per jaar.

Waar kalkaanslag verwijderen het bestrijden van losse symptomen is, is water ontkalken een effectieve en efficiënte manier om kalkaanslag tegen te gaan. De vraag is: wat kiest u?