Kalkaanslag heeft uitzonderlijk isolerende eigenschappen. Zodra het verwarmingselement van bijvoorbeeld de wasmachine bedekt raakt met een dun laagje kalk, holt het rendement zienderogen achteruit. Als de laag echt dik wordt, kan het energieverbruik (alle overige omstandigheden hetzelfde) verdubbelen om water op de gewenste temperatuur te krijgen. Het Battelle-onderzoek in de Verenigde Staten wees dat enkele jaren geleden uit. De ervaringen van gebruikers van waterontharders, een apparaat om water te ontkalken, wijzen duidelijk in die richting.

Zo verscheen er afgelopen week een interview op de website www.duurzaamnieuws.nl, waarin een gebruiker van een waterontharder uiteen zet waarom hij zijn water ontkalkt. Martin Kleinman is een echte duurzaamheidsfreak, naast een waterontharder heeft hij LED-verlichting, en zonneboiler en zonnecellen. De waterontharder is zijn meest recente aanschaf. Kleinman blogt enthousiast over zijn energiebesparingen, zijn slogan is dan ook “Lekker zuinig omgaan met energie”.

Duurzaam

Naast de cosmetische voordelen van een waterontharder (geen kalkaanslag op tegels, wanden, in de toiletpot etc.) noemt Kleinman de besparing op energie. Kalkvrij water veroorzaakt geen kalkaanslag, daardoor behoudt warmwaterapparatuur permanent haar rendement.

De Battelle studie vergeleek weliswaar water van een hogere hardheid dan we in Nederland gemiddeld uit de kraan tappen, maar de besparingen per jaar op alleen energie lopen voor een gemiddeld huishouden met gemak op tot 120 euro. En dat bij een gemiddelde waterhardheid (10 dH) en gemiddeld watergebruik (150 m3 per jaar).

De hardheid van water heeft meer invloed op energie en dus de portemonnee dan de meeste mensen denken. Een waterontharder kan dus een structurele bijdrage leveren aan duurzaamheid.